Tabula Rasa želi biti arsenal antiautoritarnih i anarhističkih tekstova, gdje će svatko biti u stanju naći rasprave i ideje za izoštravanje vlastite misli i produbljivanje vlastitih borbi. Nadamo se da će ovaj arsenal pridonijeti pronalaženju afiniteta koji nadilaze državne granice, da će otkriti neznane predjele misli i djela - koji sačinjavaju cjelinu - i biti poticaj za strmoglavi skok u vrtlog društvene borbe.

No, ovaj arsenal nije veletrgovina modernih ideja u kojima je nedosljednost evidentna. Anarhistička kritika nije nevina. Kad vidimo kako se i u anti-autoritarnim sredinama ideje pretvaraju u ideologije a misao u politiku, kako se spajaju nespojive stvari samo da bi se izbjeglo suočavanje s kvantitativnom iluzijom, mi želimo dovesti u prvi plan izrazito destruktivnu anarhističku kritiku. Njena je nakana destrukcija autoriteta te morala i društvenih odnosa koji iz njega proizlaze, ne želi ni njima upravljati ni postepeno ih mijenjati. Ne oklijeva, ne strepi od ruševina, zato što želi pretvoriti postojeće u tabulu rasu. Danas, kao i u prošlosti, smatramo da treba posvuda širiti ovu destruktivnu tenziju, kako kroz uzburkane vode društvenih sukoba, tako i kroz zaleđene stepe socijalnog mira.

Željeli bi da se uz pomoć ovog sredstva pretvori u tabulu rasu i - dozvolite nam izraz - »kompleks inferiornosti« od kojeg često pate partizani anarhije kad naiđu na marksističke i političke kritike ili kad ih se poziva na prilagođavanje realnosti. Mada je destrukcija autoriteta u suštini praktična stvar, ne znači da moramo pokopati naše ideje. Naprotiv, kao što je već netko sažeo, anarhizam je »misao i eksploziv«. Vrijeme je da se definitivno riješimo leševa koji i dalje tvrde da povijest stvaraju tajanstveni društveni mehanizmi a ne pojedinci od krvi i mesa, da se želja za oslobođenjem, dakle za pobunom, rađa u uvjetima eksploatacije a ne u srcima i umovima, da je sloboda divan san ali da bi je ipak bilo bolje privremeno ostaviti po strani zbog trenutnih taktičkih i organizacionih potreba. Nasuprot svemu tome, mi smatramo da u sljedećim koracima trebamo stvoriti autonomne prostore za raspravu, za produbljivanje afiniteta, za razmjenu i kritiku iskustava iz borbi i pobuna.

Tabula Rasa staviti će, dakle, na raspolaganje drugovima brojne tekstove i prijevode na različitim jezicima. Radi se o tekstovima iz prošlosti i današnjice. Premda svaka »klasifikacija« povlači za sobom teško premostive probleme, nastojat ćemo arhivirati tekstove ne samo po autoru ili po izdanju, nego i po »temi«, kako bi pojednostavili pretraživanje. Preostaje nam samo naglasiti internacionalističku intenciju ovog projekta: ponuditi prostor za raspravu koji nadilazi pojedine sredine, jezične barijere i državne granice.

Latest entries

Loading...